logo beweegpraktijk oud west nijmegen

Cursussen Therapeuten Contact/Afspraak Tarieven
enkel
knie

Psychosomatische oefentherapie

Wanneer er een combinatie is van lichamelijke en psychische klachten spreken we van psychosomatische klachten. Psychosomatische oefentherapie richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek en probeert zo de balans te herstellen.

Uit balans
Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Wij kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. In de therapie leer je contact te maken met de eigen lichaam- en gevoelssignalen. Dit is nodig om zelf de stress te lijf te gaan en weer balans, rust en kracht te ervaren.

Een psychosomatische behandeling bestaat uit:
Lichaamsgerichte therapeutische interventies. Via deze oefeningen word je je meer bewust van lichamelijke stresssignalen en van emoties die daaraan verbonden zijn. Hierbij horen ontspanningsoefeningen, adem- en expressieoefeningen, focussen en aandacht training.
Therapeutische gesprekken. Het verhelderen van psychosociale problemen en onderzoeken wat de lichamelijke reacties zijn, deze verwerken en indien mogelijk oplossen of beter leren hanteren.
Taakgerichte opdrachten. Door het plannen van taken of opdrachten leer je met stresserende situaties om te gaan.

Klachten die in aanmerking komen voor psychosomatische behandeling
Lichamelijke klachten: Spier- en gewrichtsklachten, aanhoudende vermoeidheid, nek-, rug- en hoofdpijn, benauwdheid, hyperventilatie, buikklachten, hartkloppingen, duizeligheid, hoge bloeddruk, slecht slapen.
Psychische klachten: Prikkelbaarheid, piekeren, verminderde concentratie, desinteresse, neerslachtigheid, angstgevoelens, onzekerheid, overspanning of burn-out, gejaagdheid.

Opbouw behandeling
De stappen in de behandeling Psychosomatische Oefentherapie komen overeen met de stappen in een behandeling reguliere oefentherapie: intake gesprek en onderzoek, invullen vragenlijst(en), bespreken van uw wensen en vaststellen behandeldoel, de behandeling/oefenen, tussenevaluatie, afronding en eindevaluatie, eindverslag. 

Vergoeding
Een psychosomatische behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, evenals de reguliere oefentherapie.

<< terug naar overzicht


algemene voorwaarden | partners | links