Goede (werk)houding, gezond bewegen

Je beweegt de hele dag en meestal zonder daarbij na te denken. Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen. Maar sommige gewoonten zijn niet goed voor het lichaam. Zo kunnen klachten aan bijvoorbeeld, rug, nek en schouders ontstaan. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kun je problemen krijgen met je alledaagse beweging. Het aanpassen van die houding is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hoofd kan het wel anders willen doen, maar je valt snel weer terug in oude gewoonten. De oefentherapeut kan je dan helpen.

We kijken samen met jou naar je leefstijl, je lichaamshouding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Door je alledaagse handelingen te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. En zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kan je samen een oplossing bedenken. Je gaat eraan werken, net zo lang tot de nieuwe manier van bewegen je eigen is geworden. De oefentherapeut is hierbij je coach. Die geeft je tips, uitleg en oefeningen om hoofd en lichaam als het ware weer met elkaar te verbinden. Want door grip te krijgen op je eigen houding en manier van bewegen, verhelp je niet alleen je klachten, maar leer je ook je eigen lijf beter kennen. En zo kan je, ook voor de lange termijn, met plezier blijven bewegen.

Zitten

We zitten in Nederland gemiddeld 10 uur op een werkdag! Daardoor hebben we een verhoogde kans op klachten aan rug, armen, nek en schouders, maar ook op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur even in beweging bent, is de kans kleiner dat je klachten krijgt of ziek wordt.

Thuiswerken

In de huidige situatie waar we nu in leven zal thuiswerken voor velen een grote rol (blijven) spelen. Dit geeft zowel mentaal als fysiek een andere belasting: je neemt minder rust en mist de sociale interactie. Burn-outs komen dan ook steeds vaker voor. De vergaderingen gaan online maar door en sluiten vaak naadloos op elkaar aan. Je beweegt hierdoor minder: je zit langdurig in dezelfde houding.

Op het werk zijn we gewend om wat vaker van de plaats te komen, je loopt bij een collega langs om iets te vragen of je haalt een kopje koffie. Nu we meer thuis werken doen we dit veel minder. Dit zorgt ervoor dat er langdurige stress op bepaalde spieren of gewrichten komt te staan.

Hier is al makkelijk iets aan te doen door vaker een pauze te nemen. Zet een automatische wekker die om de zoveel tijd afgaat zodat je even van je plaats komt, kopje koffie pakt, een rondje in de tuin loopt voordat je weer verder gaat met je werk. Probeer wat vaker zonder beeld te bellen, dit zorgt ervoor dat je tijdens het bellen kunt staan en rondlopen. Bij het instellen van je werkplek kun je met de onderstaande punten rekening houden:

  • Afstand tot je beeldscherm tussen 50 en 70 cm
  • Zorg dat de eventuele armsteun gelijk aan het bureau loopt
  • Hoek tussen boven en onderarm +/- 90 graden
  • Afstand tussen bureau en toetsenbord 10 cm
  • Heupen iets hoger dan de knieën
  • Zit achterin de stoel, de bolling van de stoel heeft contact met de onderrug
  • De bovenkant van het beeldscherm is op ooghoogte