EXTERNE LINKS

vandixhoornvereniging.nl

 

Ademtherapie

Ademen doet ieder mens meestal zonder er bij na te denken, het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Bij de ademhaling adem je zuurstof in en koolzuur uit.

De ademhaling past zich aan aan wat je doet. Bij inspanning heb je meer zuurstof nodig, je gaat dan ook sneller ademen en je hart gaat sneller kloppen. In rust gaat de adem langzamer en het hart klopt rustiger.

Ook past de ademhaling zich aan aan hoe je in je vel zit, we zeggen wel: ‘de adem is als een spiegel van hoe je je voelt’: als je je lekker ontspannen voelt gaat de adem langzamer en beweegt de buik mee, als je gespannen bent versnelt de adem en beweegt de borstkast vooral mee. Dit is heel normaal en functioneel.

Soms kun je echter last ervaren bij het ademen, dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld hyperventilatie.

Bij de adem- en ontspanningstherapie gaat het om het bewust worden van de spanning en de manier van ademen. Je leert manieren om een natuurlijke en ontspannen adembeweging te helpen herstellen.

Methode van Dixhoorn

De Methode van Dixhoorn voor adem- en ontspanningstherapie is een methode voor het behandelen van klachten die het gevolg zijn van spanning en die het functioneren sterk kan verbeteren. Hierbij komt aan bod:

  • Spanningsvermindering: afname van lichamelijke spanning, in rust of in beweging;
  • Herstel van evenwicht: lichamelijke en geestelijke sensaties als gevolg van rust;
  • Functioneel ademen: een ontspannen, natuurlijke ademhaling en coördinatie tussen ademhaling en wervelkolom;
  • Lichaamsbewustwording: voelen en bewust zijn van veranderingen in het lichaam door toegenomen rust en dit onder woorden kunnen brengen;
  • Aandachtsverschuiving: afname mentale spanning door verhoogde concentratie;
  • Functioneel bewegen: meer ontspannen en natuurlijk bewegen;
  • Cognitieve herstructurering: bewustwording van spanning en de noodzaak tot het nemen van rust.


De stappen in een behandeling met ademtherapie komen overeen met die van de reguliere oefentherapie: intakegesprek en onderzoek, invullen vragenlijsten, bespreken van uw wensen en vaststellen behandeldoel, de behandeling, evaluatie, afronding.

EXTERNE LINKS

vandixhoornvereniging.nl