EXTERNE LINKS

csrcentrum.nl

Overspanning/burnout

Roofbouw

Klachten die horen bij overspanning en burnout ontstaan niet van de ene dag op de andere, hoewel je dat wel zo kunt ervaren. Er gaat altijd een periode van stevige overbelasting aan vooraf. Dat kan zowel mentale als fysieke overbelasting zijn.

In die aanloopperiode die soms jaren kan duren, was je overwegend te actief en rustte je te weinig uit. Je pleegde roofbouw op jezelf. Dat merk je aan de toenemende stressklachten.

Om die stressklachten tegen te gaan, heb je misschien al maatregelen genomen. Veel mensen gaan dan praten met een psycholoog, meer sporten of gezonder eten. Dit kan de veerkracht van je lichaam bevorderen. Maar als ondertussen de overbelasting blijft doorgaan en je te weinig ruimte hebt voor herstel, dan gaat de roofbouw op je lichaam toch door. Net zo lang, totdat je op een zeker moment niet meer kunt.

Het fysiologisch evenwicht raakt meestal verstoord door een combinatie van factoren: door de situatie op het werk (zoals gebrek aan waardering en hoge werkdruk), factoren in de privésituatie, de psychische en fysieke conditie, leefwijze en zelfmanagement.

Je raakt ontregeld door het steeds maar ‘aan’ staan

Op zeker moment helpt enkel rust nemen niet meer: dat noemen we overspanning of burn-out. De chronische alarmtoestand heeft tot lichamelijke ontregelingen geleid. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel van ontregeling wordt doorbroken en gekeerd.

Klachten die je kan ervaren kunnen erg wisselen, meestal herken je meerdere van de volgende klachten:

  • Vermoeidheid die niet overgaat, en die snel terugkomt bij lichte mentale of lichamelijke inspanning
  • Moeite met nadenken en concentreren, geheugenproblemen
  • Psychische problemen, zoals: snel emotioneel, sombere stemming, angstig, snel overprikkeld door geluid/licht, …
  • Lichamelijke problemen zoals: verstoorde slaap, gespannen spieren, niet kunnen ontspannen, moeite met tot rust te komen na een activiteit, hoofdpijn, duizelig, buikpijn, hoge bloeddruk, te snelle ademhaling, hartkloppingen, vaker en langduriger infecties/ontstekingen, …


Om burn-out te genezen is het nodig dat het roofbouwproces stopt. Allereerst moet je de fysiologische weg terug zien te vinden. Dus: eerst lichamelijk herstellen en dan mentaal aan de slag. Hoe je dat het beste doet, is maatwerk: het hangt af van je voorgeschiedenis, je actuele situatie, wat je nog wel en niet kunt, en natuurlijk wat bij je past.

Weer leren voelen wat je lichamelijke signalen/klachten betekenen, hierop kunnen reageren, spanning leren loslaten: dit zijn voorbeelden van wat in de behandeling aan bod kan komen.

We stemmen af op wat voor jou het beste werkt.

EXTERNE LINKS

csrcentrum.nl